Sustainable Production of the Priprioca Essential Oil (Cyperus articulatus var. nodosus L.) in Amazonia
DOI:
https://doi.org/10.37002/biodiversidadebrasileira.v11i3.1809Keywords:
Cultivation, production costs, essential oil, chromatographic analysisAbstract
The Cyperus articulatus (Cyperaceae) is a plant used in the Amazon for bath scents. The essential oil (EO) from the plant is used by cosmetic industries to make fine fragrances. The region of West Pará State has climate, land and means suitable for cultivation. The objective of the work is the sustainable production of C. articulatus establishing the basis for agronomic experiments in degraded areas to obtain the minimal parameters for commercial cultivation. They were installed experiments Tabocal I and II (area producers) and Belterra (area of EMBRAPA). The availability of agricultural areas and the edafoclimatic factors in the region were considered, obtaining technical coefficients of production after 09 and 12 months of planting. The best production of fresh priprioca bulbs was after 12 months of planting, in Belterra, with 7.66t ha-Ã…, in Tabocal I 11.20t ha-Ã… and in Tabocal II 22.09t ha-Ã…. The cost of production per hectare varied. In Belterra it was R$ 12,410.00, in Tabocal II R$ 15,740.00 and in Tabocal II R$ 12,460.00. The profits, or the net gain of the production of bulbs for Belterra was R$ 1,910.00, for Tabocal I R$ 6,660.00 and for Tabocal II R$ 31,734.00. They were established extraction and chromatographic analysis of the essential oil of priprioca tubers in laboratory scale, pilot and industrial. The yield on the pilot extractor was 0.35%, Clevenger of 0.56% and 0.45% in the industry. A complementary chromatographic analysis of the EO of the priprioca is discussed based on the characteristics of the experiments. The chemical profile shows sesquiterpenes characteristic for this species, such as mustacone with variations of concentrates subject to edafoclimatic factors. The commercialization of the EO at US$ 500/kg shows that the cultivation of priprioca presents itself as a new economic alternative in the region.
References
Adams CD. 1994. Cyperaceae. In: Davisse G, Sousa M & Chater AO. (orgs.). Flora Mesoamericana, v. 6 Cidade de México: Universidad Nacional Autónoma de México. 82p.
Adams RP. 2007. Identification of essential oil components by gas chromatography/mass spectroscopy. Allured Publishing. 807p. ALICEWED2. SECEX 2012. <http://aliceweb2.mdic. gov.br>. Acesso em: 06/01/2012.
Alves RNB, Júnior MSM, Cardoso CEL & Nascimento, RP. 2011. Sistemas e custos de produção de raiz de mandioca desenvolvidos por agricultores de Castanhal - Pará, p;6-6. In: Anais ALICE. Maceió: ABAM: SBM. <http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/ bitstream/doc/910944/1/Resumo17.pdf>. Acesso em: 01/10/2014.
Barata LES. Economia verde - Amazônia. Cienc. Cultural, 64(3): 31-35, 2012.
BRASIL. 2006. Boas Práticas Agrícolas (BPA) de plantas medicinais, aromáticas e condimentares. Plantas Medicinais & Orientações Gerais para o Cultivo. Ed. preliminar Scheffer MC, Júnior CC; Coord.: Udry MC, Marques NE & Kornijezuk RMP. Brasília: MAPA/SDC. 48p
Castellani DC, Domenico CI, Roncoletta LMA, Silva AC, Tozaki RM & Oliveira DH. Coeficientes técnicos de produção da priprioca (Cyperus articulatus L.) em sistema orgânico, na região de Belém (PA). Rev. Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, 13: 606611, 2011.
Castro SH, Reis RP & Lima ALR. Custos de produção da soja cultivada sob sistema de Plantio direto: estudo de multicasos no oeste da Bahia. Ciência e Agrotecnologia, 30(6): 1146-1153, 2006. Chamma da Amazônia. chammadaamazonia.com.br>. 25/10/2020.
Recomendações de adubação e calagem para o estado do Pará. Embrapa Amazônia Oriental, Belém. 262p.
Ferraz JBS. Perfumes da floresta amazônica em busca de uma alternativa sustentável. Ciência & Cultura, 61(03): 40-43, 2009.
Fontanétti A, Carvalho G, Gomes LA, Almeida K, Moraes S & Teixeira C. Adubação verde na produção orgânica de alface americana e repolho. Horticultura Brasileira, 24: 146-150, 2006.
Juruá, Natural da Amazônia. . Acesso em: 25/10/2020. Lala's group. <http://www.lalaessentialoils.com/cyprioloil.html>. Acesso em: 25/10/2020.
Maia JGS, Zoghbi MGB & Andrade EHA. 2001. Plantas aromáticas na Amazônia e seus óleos essenciais. MPEG, Belém. 173p.
Ministério do Desenvolvimento Indústria e Comércio, Aliceweb. <http://aliceweb.mdic.gov.br//index/home>. Acesso em: 25/10/2020.
Moraes BC, Costa JMN, Costa ACL & Costa MH. Variação espacial e temporal da precipitação no estado do Pará. Acta Amazônica, 35(2): 207-214, 2005. Natura. <https://www.natura.com.br>. Acesso em: 25/10/2020.
Nicoli CML, Homma AOK, Matos GB & Menezes A. 2006. Aproveitamento da biodiversidade amazônica: o caso da priprioca. EMBRAPA, Doc. 256, Belém. 27p.
Pedroso RS. Custo de produção de milho safrinha 2012.Fundação MS. Apresentação Power Point 2012. . Acesso em: 21/10/2012. Potyguara RCV & Zoghbi MGB. 2008. Priprioca: um recurso aromático do Pará. Belém: MPEG, UEPA. 203p.
Silva AB. 2005. Estudo integrado da priprioca (Cyperus sp.) no estado do Pará. Dissertação (Mestrado em Agronomia). Instituto de Ciências Agrárias. Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém. 101p.
Silva AF, Mitsuya M & Da Silva R. 2013. Análise do índice pluviométrico da região de Santarém (PA), entre 1969 e 2010. In: Anais do 65ª Reunião Anual da SBPC. Universidade Federal de Pernambuco, RECIFE. 105p.
Teixeira LB, Oliveira RF, Furlan Júnior J, Campos PIF & Germano VLC. 2006. Compostagem: lixo orgânico urbano e resíduos da agroindústria do açaí. Belém: Embrapa Amazônia Oriental, ALBRAS. 85p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Biodiversidade Brasileira - BioBrasil
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Os artigos estão licenciados sob uma licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0). O acesso é livre e gratuito para download e leitura, ou seja, é permitido copiar e redistribuir o material em qualquer mídia ou formato.