Produção, comercialização e identificação de variedades de pinhão no entorno da Floresta Nacional de Três Barras - SC

Authors

  • Alex Anderson Zechini Núcleo de Pesquisas em Florestas Tropicais - NPFT. Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC. Florianópolis-SC, Brasil
  • Glauco Schussler ¹ Núcleo de Pesquisas em Florestas Tropicais - NPFT. Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC. Florianópolis-SC, Brasil
  • Juliano Zago da Silva ¹ Núcleo de Pesquisas em Florestas Tropicais - NPFT. Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC. Florianópolis-SC, Brasil
  • Andrea Gabriela Mattos ¹ Núcleo de Pesquisas em Florestas Tropicais - NPFT. Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC. Florianópolis-SC, Brasil
  • Nivaldo Peroni ¹ Núcleo de Pesquisas em Florestas Tropicais - NPFT. Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC. Florianópolis-SC, Brasil
  • Adelar Mantovani Centro de Ciências Agroveterinárias - CAV. Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC. Lages-SC
  • Maurício Sedrez dos Reis Núcleo de Pesquisas em Florestas Tropicais - NPFT. Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC. Florianópolis-SC, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.37002/biodiversidadebrasileira.v2i2.275

Keywords:

Araucaria angustifolia (Bertol.), Kuntze, Brazilian pine, conservation by use, pine nut, sustainable harvest

Abstract

Araucaria angustifolia occurs naturally in Brazil between 500-2300 m and its seeds, the socalled pinions or pine nuts, are harvested from February to December, according to the variety. The pine
nuts are source of food to several animals and birds, as well as to humans, being part of the economy of
many rural families in the state of Santa Catarina. The objective of this study was to quantify the production
and to evaluate the use and trade of the pine nuts as source of income to rural families in the surroundins of

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Published

2024-08-27

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