Centesimal and Mineral Composition of Priprioca (Cyperus articulatus var. nodosus, Cyperaceae)
DOI:
https://doi.org/10.37002/biodiversidadebrasileira.v11i1.1680Keywords:
Properties of C. articulatus var. nodosus, centesimal composition, studies with Cyperus spAbstract
This study investigated a nutritional and mineral composition of the plant Cyperus articulatus var. nodosus, better known as priprioca. Priprioca was obtained in the Tabocal Community, Santarém, Pará, Brazil. 100mg of priprioca rhizomes were washed with 2% hypochlorite solution. These were dried in an oven at 40ºC. The rhizomes were then ground to obtain a powder for analysis of the proximate and mineral composition. As a result, fiber, protein, carbohydrate and low lipid contents were found. Regarding minerals, higher levels of iron (118.5mg/100g), zinc (58.25mg/100g) were found, followed by potassium (50.6mg/100g). The results indicate that mineral values are valuable.
References
A.O.A.C. 2005. 20TH Edition published by association of Official Analytical Chemists Anligton, Virginia, USA.
Addy EO, Eteshola E. Nutritive value of a mixture of tigernut tubers (Cyperus esculentus L.) and baobab seeds (Adansonia digitata L.). J. Sci. Food Agric., 35: 437-440, 1984.
Ahmed SMS, Arafat SM, Abbas MS, Moursy FI. Nutritional value of tiger nut (Cyperus esculentus L.) tubers and its products. J. Biol. Chem. Environ. Sci., 14(1): 301-318, 2019.
Andrade RSG, Diniz MCT, Neves EA, Nóbrega JA. Determinação e distribuição de ácido ascórbico em três frutos tropicais. Eclética Química, São Paulo, 27:393-401. 2002.
Aremu, MO, Olonisakin A, Otene IW, Atolaye BO. Mineral content of some agricultural products grown in the middle belt of Nigeria. Oriental J. Chem., 21: 419-426, 2005.
Arévalo MR, Machado IR, Sousa AS, Castro KCF, Sartoratto A, Barata LES. 2014. Cultivo, manejo e produção sustentável do óleo essencial de priprioca na Amazônia (Santarém - PA) e desenvolvimento de protótipos industriais. Relatório Técnico de Pós - Doutoramento PNPD/CAPES. 51p.
Barata LES. Economia verde - Amazônia. Cienc. Cult., 64(3): 31-35, 2012.
Boyd CE. Production, mineral accumulation and pigment concentrations in Typha latifolia and Scirpus americanus. Ecology 51:285-290, 1970.
Brasil. Ministério da Saúde. 2005. Visalegis: Legislação em Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada - RDC n. 269, de 22 de setembro de 2005. Regulamento Técnico sobre a Ingestão Diária Recomendada (IDR) de Proteína, Vitaminas e Minerais. <http://e-legis.anvisa.gov.br/leisref/public/showAct.php?id=18828&word=>. Acesso em: 30/01/ 2006.
Brown IJ, Tzoulaki I, Candeias V, Elliott P. Salt intakes around the world: implications for health. Int. J. Epidemiol. 38: 791-813, 2009.
Buzinaro EF, Almeida RNA, Mazeto GMFS. Biodisponibilidade do Cálcio Dietético. Arq. Bras. Endocrinol. Metab. 50(5): 852-861, 2006.
Conceição R, das Graças M. 2008. Priprioca: um recurso aromático do Pará. Eduepa e Museu Paraense Emílio Goeldi, São Paulo, Brasil.
Conceição R, das Graças M. 2008. Priprioca: um recurso aromático do Pará. Eduepa e Museu Paraense Emílio Goeldi, São Paulo, Brasil. 204p.
Di Dio LJA, Mauri AC. Considerações sobre o teor em Manganês do feijão e do arrôs. Folia Clinica et Biologica, 13(4): 111-115, 1941.
Di Dio LJA, Mauri AC. Pesquisa e importância do manganês em alguns alimentos. Revista de Medicina, 1: 57-60, 1942.
Eastwood MA. Dietary fiber in human nutrition. J. Sci. Food Agric., 29:1523-1527, 1974.
Egan H, Kirk RS, Sawyer R. 1981. Pearson's Chemical Analysis of Food. 8th Edn., Churchill Livingstone, Edinburgh, UK.
Ekeanyanwu RC, Ononogbu CI. Nutritive value of nigerian tigernut (Cyperus esculentus L.). Agricultural Journal 5: 297-302, 2010.
Franco G. 1995. Tabela de composição química dos alimentos. 9 ed. Rio de Janeiro: Atheneu, 307p.
Joshly MA. 1970. Method in Food Analysis. 2nd., Academic Press, New York, USA., 566p.
Lynch SR. Interaction of iron with other nutrients. Nutritions reviews. 55-102-110, 1997.
Magnoni D, Cukier C. 2004. Perguntas e Respostas em Nutrição Clínica. 2ª ed - São Paulo: Roca. 568p.
Mahan, LK, Stump SE. 2005. Alimentos, nutrição e dietoterapia. 10. Ed. São Paulo: Roca, 240p.
Mattoso E. 2005. Estudo de fragrâncias amadeiradas da Amazônia. Dissertação (Mestrado - Área de concentração em Química Orgânica) - Instituto de Química, UNICAMP, Campinas. 143p.
Mendelhoff AI. Diet fibre and gastrointestinal disease: some facts and fancies. Med. Clin. North Amr., 62: 165-171, 1978.
Muthuri FM, Kinyamario JI. Nutritive Value of Papyrus (Cyperus papyrus, Cyperaceae), a Tropical Emergent Macrophyte. Economic Botany, 43(1), 1989, pp. 23-30.
Nakamura T, Nishiyama S, Futagoishi-Suginohara Y, Matsuda I, Higashi A. Mild to moderate zinc deficiency in short children: effect of zinc supplementation on linear-growth velocity. J. Pediatr.123:65-69, 1993.
National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine (USA) - Dietary Reference Intakes (DRI) for vitamin A, vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium and Zinc. (2001). Washington, DC. 650p.
Oladunni, OM, Abass OO, Adisa AI. Studies on physicochemical properties of the oil, minerals and nutritional composition of nut of nut grass (Cyperus rotundus). Am. J. Food Technol., 6(12): 1061-1064, 2011.
Olaofe O, Sanni CO. Minerals contents of agricultural products. Food Chem., 30: 73-77, 1988.
Onwuliri VA., Obu JA. Lipids and other constituents of Vgna unguiculata and Phaseolus vulgaris grown in northern Nigeria. Food Chem., 78:1-7, 2002.
Pearson, D. 1976. Chemical analysis of food. 8th Edn., J and Churchill, London, UK.10p.
Perkin-Elmer Inc. 1982. Analytical Methods for Atomic Absortion Spectrometry. Perkin-Elmer Inc., USA.
Pezzato LE. 1999. Alimentação de peixes- Relação e benefício. In: Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 34. Porto Alegre. Porto Alegre: Sociedade Brasileira de Zootecnia. 9p.
Pomeranz A, Clifton D. 1981. Food analysis theory and practices. AVI Publishing Co., Westport, LT, 17p.
Potyguara RCV, Zoghbi MGB. 2008. Priprioca: um recurso aromático do Pará. Belém: MPEG, UEPA, 203p.
Salgueiro MJ, Zubillaga M, Lysionek A, Sarabia MI, Caro R, De Paoli T, Hager AWR, Boccio J. Zinc as an essential micronutrient: a review. Nutr Res., 20(5): 737-55, 2000.
Sinclair ARE. The resource limitation of trophic levels in tropical grassland ecosystems. J. Anim. Ecol. 44:497-520, 1975.
Taras H. Nutrition and Student Performance at School. Journal of School Health. 75:199-213, 2005.
Zoghbi MGB, Andrade EHA, Oliveira J, Carreira LMM, Guilhon GMS. Yield and chemical composition of the essential oil of the stems and rhizomes of Cyperus articulatus L. cultivated in the state of Pará, Brazil. Journal of Essential Oil Research, 18:10-12, 2006.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Biodiversidade Brasileira - BioBrasil
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Os artigos estão licenciados sob uma licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0). O acesso é livre e gratuito para download e leitura, ou seja, é permitido copiar e redistribuir o material em qualquer mídia ou formato.